Elocinței 48, București, România.
 • Română
 • Engleză
Agenția creativă perfectă pentru afacerea ta!
 • Română
 • Engleză

Aplicațiile pentru Mobile: Cât costă să dezvolți o aplicație?

Am discutat de curând despre costul unei aplicații web. A venit momentul să discutăm și despre cât costă dezvoltarea pentru aplicațiile pentru mobile. Ce influențează prețul și la ce trebuie să te aștepți când îți pui ideile în practică pe platformele mobile. La fel ca în cazul aplicațiilor web, totul depinde de complexitatea aplicației și mai nou și de platforma dorită.

Respectând schema din articolul precedent, haideți să parcurgem factorii principali.

Ce sunt aplicațiile pentru mobile?

Tehnic, aplicațiile pentru mobile sunt aplicații create special pentru un anumit tip de sistem de operare mobil. În momentul actual, Android și iOS, răposatul Windows Phone nemaifiind de actualitate. Acestea se mai numesc și aplicații native. Spunem native, pentru că există și aplicațiile web sau aplicațiile universale ce sunt construite generic și universal compatibile.

Aceste aplicații au un grad de optimizare ridicat pentru sistemul de operare pe care rulează. Funcționarea este perfectă existând foarte puține (spre deloc) probleme de compatibilitate. Spre deosebire de celălalt tip de aplicații care depind de alți factori pentru a funcționa în parametri.

Avantajele unei aplicații mobile:

aplicațiile pentru mobileFață de aplicațiile web sau generice, aplicațiile pentru mobile au avantajul de a utiliza la maxim resursele puse la dispoziție de către dispozitiv. Astfel, timpi de încărcare a datelor sunt foarte scăzuți. Majoritatea resurselor necesare sunt deja prezente pe dispozitiv.

 • Nu necesită o conexiune la internet pentru utilizare.
 • Nu există costuri lunare precum găzduirea.
 • Nivelul securității este mai mare.
 • Ai funcții native precum notificări, widget-uri, autentificare prin amprentă sau chiar facială.
 • Nu necesită descărcarea interfeței și în majoritatea cazurile datele de utilizare sunt preinstalate.
 • Nu necesită un browser pentru utilizare.
 • Poate fi controlată orientarea dispozitivului.
 • Pot fi utilizați senzorii și camera dispozitivului împreună cu motorul de vibrații.

Dezavantajele unei aplicații mobile:

Deși totul teoretic sună bine, aplicațiile pentru mobile prezintă și câteva avantaje importante:

 • Costul de dezvoltare este crescut față de aplicațiile web și generice.
 • Necesită descărcare și instalare.
 • Trebuie dezvoltate aplicații diferite pentru Android, iPhone și iPad.
 • Depind de puterea de procesare a dispozitivului gazdă.
 • Pot să nu mai funcționeze dacă spațiul de stocare al dispozitivului este umplut.
 • Depanarea problemelor este mai dificilă fiind foarte multe dispozitive vizate.

Factori de decizie ai costului 

În dezvoltarea de aplicații pentru mobile, la fel ca în cazul celorlalte aplicații, contează foarte mult complexitatea și dimensiunea. Diferit, față de celelalte, apare și platforma dorită. O aplicație dezvoltată pentru Android, nu va putea funcționa și pe iOS și nici invers. Deci din start ai nevoie de o dezvoltare dublă. Deși pe Android o aplicație poate fi optimizată atât pentru telefoane cât și pentru tablete, pe platforma Apple, este nevoie de o aplicație separată pentru iPhone și una pentru iPad.

Deși o aplicație poate părea inițial mică, costul poate să fie mai mare decât te-ai fi așteptat. Spre exemplu, aplicațiile pentru mobile cu 3 pagini poate să fie mai scumpă decât o aplicațiile cu 20 de pagini dacă au nevoie de integrări avansate precum o bază de date, sincronizare cu un server extern sau generarea și prelucrarea de documente.

Cu cât aplicația face calcule mai elaborate și exportă informația în formate cât mai diferite, cu atât prețul procesului de dezvoltare al aplicațiilor o să fie mai mare.

Elementele ce reprezintă factorii de decizie în costul unei aplicații mobile în ordinea descrescătoare a ponderii sunt:

 1. aplicațiile pentru mobilePlatforma pentru care se dezvoltă
 2. Integrarea unei baze de date.
 3. Procesarea plății.
 4. Generarea de documente.
 5. Numărul de pagini.
 6. Integrarea serviciilor externe.
 7. Utilizarea funcțiilor native.
 8. Tipul intrărilor și al interogărilor informației.
 9. Autentificarea utilizatorilor și numărul de tipuri de utilizator / permisiuni.
 10. Design-ul aplicației.
 11. Securitatea aplicației.
 12. Cantitatea și tipul de informație ce trebuie procesată.
 13. Generarea de email-uri, alarme sau notificări.
 14. Conectarea cu Social Media
 15. Implementare Calendar
 16. Implementare Geolocalizarea și hărți

Aplicațiile pentru mobile – Cost efectiv

În România, costul dezvoltării unei aplicații mobile începe de la 1200 euro + TVA și este un serviciul pe care ți-l putem oferi chiar noi. Pentru a te ajuta să calculezi mai ușor cât te-ar putea costa aplicația dorită, am creat o unealtă specializată! Folosește calculatorul nostru instant pentru a afla costul estimativ. Dacă ne lași adresa ta de email la sfârșit, îți vom confirma prețul final în funcție de alegerile tale.

Hai să dezvoltăm împreună!

Victor Marcoianu

Victor este un dezvoltator de aplicații software, designer web și manager de marketing digital în cadrul companiei SenDesign. A realizat primul website la vârsta de 12 ani și de atunci a dat naștere la mai mult de 150 de website-uri de succes, 25 de aplicații mobile și peste 40 de aplicații pentru Windows. În 2020 lansează prima sa carte: Ghidul Afacerii în Mediul Online. În cadrul firmei SenDesign se ocupă de dezvoltarea brandurilor prin mijloace digitale. Se implică atât în dezvoltarea backend cât și frontend pentru mai multe medii precum: Online, Desktop, Mobile și Server. Creează și coordonează campanii de marketing digital în medii diverse precum motoarele de căutare, social media sau email.