Elocinței 48, București, România.
  • Română
  • Engleză
Agenția creativă perfectă pentru afacerea ta!
  • Română
  • Engleză

Dezvoltare Website: Când ai nevoie de un website dezvoltat personalizat?

Prin Dezvoltare Website, se înțelege crearea unui website de la zero, fără a utiliza un motor CMS (Content Management System) deja existent. Spre deosebire de Web Design, unde folosim motoare precum WordPress pentru a da naștere unui website. Cum știi dacă ai nevoie de un website dezvoltat complet?

Dezvoltare Website vs WordPress

Am detaliat avantajele WordPress într-un articol anterior, așadar nu vom reveni asupra lor dar vom evidenția diferențele. Un website creat în WordPress va fi rapid, va fi frumos, va fi ușor de întreținut și va fi ieftin. Aspecte foarte importante și absolut suficiente pentru majoritatea companiilor. De ce să te legi la cap dacă pur și simplu funcționează? Pentru că uneori ai nevoie de mai mult! Un website dezvoltat integral îți oferă libertate totală. Poți merge în orice direcție fără a fi restricționat de temă, platformă sau module.

Serviciul de dezvoltare website este mai scump și durează mai mult, dar îți garantează că viziunea ta poate fi întrunită în totalitate. WordPress este modular, permițând integrarea multor funcționalități esențiale. Dar deși există o multitudine de module din care să alegem, sunt generalizate și nu îți vor servii neapărat așa cum ți-ai dori. În anumite cazuri, modulul dorit nu există și trebuie dezvoltat, proces ce ar putea fi mai scump decât costul de dezvoltare website.

Când ai nevoie de un website personalizat?

Atunci când te afli într-un segment de piață specializat. Spre exemplu segmentul de piață al vânzărilor angro (whole-sale). Nici un sistem ecommerce existent nu va suplini corect nevoile unui astfel de website. Funcționalități precum ascunderea prețurilor pentru utilizatorii neautentificați, confirmarea stocului din magazin, efectuarea unei plăți parțiale (plata unei sume inițiale, apoi retragerea automată a diferenței în funcție de stoc), nu sunt disponibile în soluțiile existente. Serviciul de dezvoltare website permite personalizarea în funcție de segmentul de piață.

Dacă dorești să integrezi sau să dezvolți unelte destinate publicului. Să presupunem că ai o firmă de transport și dorești să integrezi un calculator al costului în funcție de mai mulți factori. Eventual, clientul să poată urmării livrarea prin geolocalizarea vehiculului. Sau ai o firmă de construcții și dorești să permiți clientului să își configureze casa.

Dacă integrezi o aplicație mobilă. Când vine vorba de interarea și sincronizarea datelor de pe website pe aplicațiile mobile, ai întotdeauna nevoie de un website dezvoltat integral.

Când website-ul este destinat interacțiunii cu publicul. Mai precis, când website-ul este o platformă, o aplicație de sine stătătoare. Aici nu discutăm doar de dezvoltare website, ci chiar de conceptul de dezvoltare web descris aici. Exemple de astfel de website-uri sunt Amazon, Facebook, OLX, ce oferă un nivel foarte ridicat de interactivitate.

Când ai restricții de conținut. Spre exemplu, dorești să oferi accesul la conținut doar în urma achiziționări unui abonament. Sau dacă sunt întrunite anumite condiții.

Când dorești automatizări. Aici nu vorbim de publicarea articolelor automat la o dată anume, ci la programarea campaniilor de reduceri, la trimiterea de email-uri în masă, acordarea de privilegii sau coduri de reducere, la gestionarea clienților sau la plasarea comenzii fără operator. Orice fel de automatizare ce ține de procesul intern al companiei și nu reprezintă un standard al comerțului electronic.

Când vrei ceva diferit. Cel mai mare avantaj al procesului de dezvoltare website este posibilitatea de a-ți folosi imaginația la maxim. Chiar și un website simplu de prezentare poate fi total diferit, jucăuș și interesant. Ai posibilitatea de ignora toate standardele în materie de navigare și interactivitate după care sunt orientate motoarele CMS precum WordPress.

Dezvoltare Website: Dezavantaje

Dezvoltare Website

Avantajul este evident: flexibilitatea. Dar există și dezavantaje pe care ar trebui să le iei în calcul:

  • Este mult mai scump să dezvolți un website de la zero.
  • Timpul de dezvoltare poate fi mai mare. Nu este o regulă, dar dacă apelezi la serviciul de dezvoltare website, înseamnă că ai necesități complexe sau idei inovatoare. De asemenea, și timpul de testare este mai mare.
  • Necesită mentenanță. WordPress are o echipă proprie care se ocupă de dezvoltare. Pe lângă acesta, tema și fiecare modul au o echipă individuală în spate. Actualizările se fac printr-un simplu click. Pe când un website dezvoltat va avea nevoie de mentenanță efectuată de către echipa de dezvoltatori.
  • Modificările durează și costă mai mult. Într-un motor CMS, este relativ simplu să mai adaugi o pagină și să îi oferi un design. Într-un website dezvoltat complet, design-ul se face direct din cod (în afara cazului în care s-a investit în dezvoltarea unei unelte în acest sens), adică pagina trebuie dezvoltată.

Ai nevoie de un website dezvoltat integral?

Serviciul de dezvoltare website nu este soluția ideală pentru orice companie, ci una din multele opțiuni pe care le ai, în funcție de necesități și buget. Este extrem de flexibil dar este și scump. Iar calitatea produsului final depinde foarte mult de nivelul de experiență al echipei care îl dezvoltă. În cazul unui website WordPress, motorul de bază și funcționalitate sunt asigurate de către echipe de dezvoltare ce au perfecționat produsul în decursul multor ani. În cazul dezvoltării personalizate, ai de-a face cu un produs proaspăt, nerafinat în multe cazuri. Există mult mai mult loc pentru greșeli, mai ales cu cât crește gradul de complexitate.

Sfatul nostru este să alegi cu grijă echipa de dezvoltare și să studiezi atent portofoliul acesteia. Al nostru se află aici.

Victor Marcoianu

Victor este un dezvoltator de aplicații software, designer web și manager de marketing digital în cadrul companiei SenDesign. A realizat primul website la vârsta de 12 ani și de atunci a dat naștere la mai mult de 150 de website-uri de succes, 25 de aplicații mobile și peste 40 de aplicații pentru Windows. În 2020 lansează prima sa carte: Ghidul Afacerii în Mediul Online. În cadrul firmei SenDesign se ocupă de dezvoltarea brandurilor prin mijloace digitale. Se implică atât în dezvoltarea backend cât și frontend pentru mai multe medii precum: Online, Desktop, Mobile și Server. Creează și coordonează campanii de marketing digital în medii diverse precum motoarele de căutare, social media sau email.