SenDesign este o agenție online care pune accentul pe calitate, inovație și viteză. Utilizăm tehnologia pentru a obține cele mai bune rezultate.
Design-ul este o artă! Design-ul website-ului tău reprezintă perspectiva ta de afaceri. Prima impresie chiar contează!
Oferim servicii de dezvoltare atât în scopuri comerciale dar și în scopuri de uz intern. Dezvoltăm aplicații pentru toate platformele de care ai nevoie.
Este locul unde îți punem la dispoziție cele mai noi publicații SenDesign.
Ultima lansare: WordPress Design pentru Începători.
SenDesign este o agenție online care pune accentul pe calitate, inovație și viteză. Utilizăm tehnologia pentru a obține cele mai bune rezultate.
Design-ul este o artă! Design-ul website-ului tău reprezintă perspectiva ta de afaceri. Prima impresie chiar contează!
Oferim servicii de dezvoltare atât în scopuri comerciale dar și în scopuri de uz intern. Dezvoltăm aplicații pentru toate platformele de care ai nevoie.
Este locul unde îți punem la dispoziție cele mai noi publicații SenDesign.
Ultima lansare: WordPress Design pentru Începători.
Optimizarea vitezei website-urilor nu a fost nicicând atât de disputată ca în momentul curent. Deși viteza internetului este într-o continuă creștere, subiectul devine din ce în ce mai apăsător. Ne aflăm într-o goană a scorurilor perfecte și nu a performanței reale. Principalul vinovat fiind chiar Google, care deși susține că viteza este esențială și ofertă numeroase criterii, are o natură duală și nu ține cont nici de jumătate din acestea.
Această optimizare înseamnă respectarea anumitor criterii pentru ca un utilizator să poată descărca o pagină a unui website cât mai repede. Criteriile sunt atât tehnice cât și non-tehnice. Criteriile non-tehnice au ca rezultat o dimensiune a paginii mult mai mici și implică optimizarea conținutului. Criteriile tehnice vizează felul în care este construit website-ul și cum este livrat conținutul către utilizator.
Așadar, optimizarea vitezei website-ului implică construirea website-ului și a conținutului astfel încât să fie cât mai compact ca dimensiune spre a fi livrat cât mai repede. Termenul de viteză, făcând referire la durata de timp de la accesarea pagini până la încărcarea completă a conținutului.
Tehnologia 5G, deși revoluționară, nu are nici un efect asupra felului în care este percepută optimizarea vitezei website-ului.
Acum că am stabilit ce este optimizarea vitezei website-ului, hai să vedem și la ce ajută. Aceasta a apărut odată cu website-urile, când viteza internetului se măsura în kilobyte nu megabyte sau recent, gigabyte. Adică pe vremea când o imagine oricât de mică pe un website prelungea durata de așteptare cu minim 5 secunde. Așadar, pe atunci, pentru utilizatorul final conta orice optimizare putea fi făcută.
În România este mai puțin relevantă viteza și implicit optimizarea vitezei. Internetul nostru poate descărcă website-uri întregi în doar câteva secunde. În restul lumii în schimb, lucrurile nu sunt la fel de vesele. În țări precum Germania, Franța sau Olanda și continente precum America și Australia, viteza de internet peste 1mb/s reprezintă doar un vis, o aspirație de viitor. Deci, optimizarea vitezei website-ului contează atunci când publicul țintă este localizat internațional.
Chiar dacă am părăsit epoca modem-urilor, în loc să se simplifice, baremul se înăsprește. De ce? Din cauza Google și parțial a telefoanelor mobile. În 2010 la apariția standardului HTML5 și popularizarea masivă a telefoanelor inteligente, Google a decis că viteza reprezintă un factor important în afișările din paginile de căutare. Pe scurt, dacă viteza nu este corespunzătoare, nu apari în Google. Pe atunci, telefoanele mobile nu aveau puterea de procesare pe care o aveau calculatoarele. Deci optimizarea vitezei unui website trebuia să aibă și dispozitivele mobile lente în vizor.
Astăzi, odată cu apariția tehnologiilor 4G și 5G, aproape orice model de telefon poate încărca un website foarte rapid. Asta nu schimbă decizia Google. Cerințele impuse, nu țin aproape deloc cont de viteza reală de încărcare, ci de îndeplinirea criteriilor tehnice. Criterii, ce au devenit relevante doar în vederea optimizării SEO.
Am stabilit ce este și de ce contează, haideți să vedem și cum se face. Vom împărții ghidul în 3 secțiuni: Optimizare Conținutului, Optimizarea Tehnică și mijloace de testare.
Optimizarea vitezei website-ului la nivel de conținut nu necesită cunoștințe tehnice. Dacă ești un blogger sau îți actualizezi singur conținutul pe website trebuie să ai în vedere doar 2 reguli.
Optimizarea vitezei website-ului la nivel tehnic presupune un nivel avansat de implicare în dezvoltarea website-ului. Fie la scrierea codului sursă, la asamblarea platformei sau la coordonarea cu dezvoltatorul. Chiar dacă nu ești de profil tehnic, citește lista de criterii pentru a înțelege procesul. Astfel te asiguri că nu vei putea fi păcălit de către dezvoltator (cum se poartă adesea, mare atenție la secțiunea de teste de viteză!) sau înțelegi mai bine explicațiile oferite de acesta.
Optimizarea vitezei website-ului are un efect mult mai puternic pe dispozitivele mobile față de dispozitivele laptop sau desktop.
Livrează imaginile în formatul WEBP. Noul format de imagini web, susținut de Google, oferă posibilitatea optimizării imaginilor cu mult peste standardul JPEG. Principalul avantaj fiind posibilitatea includeri mai multor imagini pe pagină fără a sacrifica optimizarea vitezei website-ului. Este o optimizare tehnică întrucât se pot creea sisteme automate de conversie la încărcare.
Există numeroase servicii pentru testarea optimizării vitezei website-ului, unele bune, altele… mai puțin bune. Chiar Google oferă o platformă de testare dar nu vă recomandăm să vă bazați pe aceasta (vezi secțiunea Mituri pentru detalii). O regulă de bază este că oricare două servicii utilizate va afișa rezultate diferite. Scorurile nu se echivalează. Recomandăm GTmetrix ca sursă principală de informații. Testul se efectuează ușor, gratuit și afișează o listă corecții în ordinea importanței. Avantajul este că GTmetrix aberează cel mai puțin. O altă alternativă validă este Pingdom. Pentru a testa o pagină, pur și simplu introdu adresa URL în serviciul dorit și începe să analizezi rezultatele.
Este foarte important să iei în calcul serverul de pe care se efectuează testul. Dacă website-ul este găzduit în România, nu te speria dacă timpul de încărcare din Canada este de peste 10 secunde. Distanța este mare, iar viteza de internet din Canada foarte mică. Alege cea mai apropiată regiune de serverul gazdă.
Așa arată un test GTmetrix a paginii principale SenDesign pe serverele din Canada. Deși timpul de răspuns este destul de mare în această regiune, scorul tehnic este foarte bun.
Există numeroase mituri în spatele optimizării vitezei website-urilor pe care le auzit frecvent din partea clienților noștri. Le vom aborda pe cele mai importante și vom stabili valoarea de adevăr a fiecăruia.
Deși este un articol lung, ce trebuie digerat încet, am atins doar esența subiectului pentru a nu intra în detalii mult prea tehnice. Pentru că există numeroase metode de dezvoltare, optimizarea vitezei website-ului diferă și evoluează de la caz la caz. Indicațiile oferite sunt general valabile. Cazurile speciale, precum platforma WordPress sau alte CMS-uri le vom aborda în articole dedicate pentru că fiecare are particularitățile proprii.
Pentru o analiză completă GRATUITĂ a website-ului tău, nu trebuie decât să ne faci o cerere pe pagina Contact.