SenDesign este o agenție online care pune accentul pe calitate, inovație și viteză. Utilizăm tehnologia pentru a obține cele mai bune rezultate.
Design-ul este o artă! Design-ul website-ului tău reprezintă perspectiva ta de afaceri. Prima impresie chiar contează!
Oferim servicii de dezvoltare atât în scopuri comerciale dar și în scopuri de uz intern. Dezvoltăm aplicații pentru toate platformele de care ai nevoie.
Este locul unde îți punem la dispoziție cele mai noi publicații SenDesign.
Ultima lansare: WordPress Design pentru Începători.
SenDesign este o agenție online care pune accentul pe calitate, inovație și viteză. Utilizăm tehnologia pentru a obține cele mai bune rezultate.
Design-ul este o artă! Design-ul website-ului tău reprezintă perspectiva ta de afaceri. Prima impresie chiar contează!
Oferim servicii de dezvoltare atât în scopuri comerciale dar și în scopuri de uz intern. Dezvoltăm aplicații pentru toate platformele de care ai nevoie.
Este locul unde îți punem la dispoziție cele mai noi publicații SenDesign.
Ultima lansare: WordPress Design pentru Începători.
Securitatea Website-ului este un subiect delicat necesitând atât o implementare tehnică cât și o abordare zilnică. Dezvoltarea acerbă internetului și a spațiului web înseamnă că poți găsi orice îți dorești online. Mai înseamnă că poți cu ușurință să îți creezi o identitate digitală și să începi să îți comercializezi produsele și serviciile. Dar ce se întâmplă atunci când un utilizator rău intenționat începe să îți bage bețe-n roate?
Este foarte ușor să ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla asta. Până la urmă cine sunt eu? Un simplu vânzător din România sau orice altă țară, cu un număr modest de vizitatori zilnici. Cu siguranță nu sunt o țintă vrednică de timpul lor nu? GREȘIT. Hackerii nu discriminează și nici nu analizează brand-ul, regiunea sau popularitatea.
Cine îți vrea răul? Pornim de la prezumția că toată lumea îți vrea răul în mediul online. Mai ales dacă ai parte și de o cantitate bună de trafic. Succesul tău este așchia din ochii concurenței. Poți fi atacat dintr-un număr foarte mare de surse neidentificabile. Principalii suspecți ce pot atenta la securitatea website-ului tău sunt concurența și liberii profesioniști. Posibil ca în timpul unei promoții precum Black Friday să ai oferte prea bune. Caz în care website-ul tău trebuie să dispară. Sau se poate să ai ghinionul să pici în vizorul unui hacker cu timp liber care să se joace cu tine din amuzament. Mai există și atacatorii care urmăresc să îți folosească website-ul și traficul. Îți inserează reclame, viruși sau redirecționări către website-urilor lor. Scopul este de a extrage bani de la vizitatorii tăi.
Indiferent de sursă și motiv, imaginea ta este afectată. Unde mai pui că în cazul unui magazin online atâta timp cât website-ul tău este incesibil pierzi sume semnificative de bani. Este o situație foarte neplăcută ce poate fi evitată cu succes și relativă ușurință.
Hai să discutăm foarte pe scurt despre ce înseamnă securitatea în cazul website-ului tău. Cuvântul securitate înseamnă, conform DEX-ului, a fi la adăpost de orice pericol, un sentiment de încredere și de liniște pe care îl dă cuiva absența oricărui pericol. De asemenea, înseamnă protecție, apărare. Definiția securității depinde de contextul în care este menționată. În cazul de față, securitatea website-ului presupune următoarele elemente:
Chiar dacă că utilizezi un sistem CMS precum WordPress, Drupal sau Joomla a căror teme și module vin cu o serie de măsuri de securitate implementate și sunt protejate de majoritatea vulnerabilităților cunoscute, există câteva tipuri de atac ce pot avea loc dacă nu se implementează metode de protecție suplimentare. Securitatea website-ului este pusă în pericol în următoarele feluri:
Lista vulnerabilităților este foarte lungă și se schimbă frecvent. Nu există un website 100%! Securizarea este o luptă continuă ce are loc în cadrul procesului de Mentenanță Lunară. Dacă am enumerat problemele, este cazul să enumerăm și soluțiile. Nu vom înșira linii de cod și elemente tehnice ci doar concepte ușor de înțeles și aplicat de către oricine.
Efectuează copii de rezervă cât de des posibil. Copiile de rezervă sunt chiar copii ale website-ului tău. Le restaurezi atunci când a avut loc o breșă în securitatea website-ului sau doar o eroare de funcționare. Stochează copiile într-un loc sigur, eventual într-un sistem cloud precum Dropbox. Copiază fișierele website-ului săptămânal iar baza de date în fiecare seară.
Actualizează platformele și tehnologiile. Fie că folosești un sistem CMS sau o platformă personalizată, temele, modulele și tehnologiile trebuie actualizate constant. Aceste actualizări vin cu soluții pentru vulnerabilitățile noi, implementări de securitate și astupări are breșelor de securitate.
Utilizează un sistem Firewall. Acest sistem poate fi implementat la nivel de aplicație sau la nivel de server. Ajută la identificarea secțiunilor compromise și a atacurilor de tip Brute-Force și DoS/DDoS. Un sistem avansat poate întării securitatea website-ului chiar și împotriva executării codului malițios.
Ascunde versiunea platformei. Valabil doar pentru soluțiile CMS precum WordPress. Deoarece există o scurtă perioadă de timp între descoperirea unei vulnerabilități și lansarea unei actualizări de securitate, persoanele rău intenționate încearcă mai întâi să obțină versiunea platformei pentru a lansa atacuri specializate. Ascunderea versiuni îngreunează mult încercările atacatorilor de a crea breșe de securitate.
Nu permite accesul în directoarele website-ului. Atunci când nu există un fișier index.html sau index.php, browser-ul afișează structura de fișiere a website-ului.
Configurează corect serverul. Cele mai periculoase vulnerabilități pot fi rezolvate doar prin configurarea serverului. Oprește accesul la fișierele importante și nu permite executarea codului în zonele sensibile precum directoarele de imagini sau încărcări.
Utilizează un certificat SSL. Este atât o cerință SEO cât și una de securitate a website-ului. Criptarea SSL nu permite nimănui să intercepteze datele trimise de către vizitatori spre website-ul tău. Acesta pot fi foarte importante precum carduri bancare, parole, CNP, etc. Fără un certificat SSL valid, multe browsere îți vor bloca website-ul începând cu 2020.
Utilizează un user și o parolă puternică. Nu folosi numele de utilizator admin. Este evident și ușurează mult procesul de spargere a parolei. Parolele trebuie să fie complexe și lungi. Folosește simboluri, diacritice, numere, litere mici și mari. Este recomandat să schimbi parola cel târziu la 90 de zile.
Folosește un sistem captcha pentru formulare. Aceste sisteme blochează roboții din start.
Alege un hosting bun. Marele pericol atunci când ai un abonament shared hosting este că dacă unul din website-urile găzduite pe acel server se infectează, se poate infecta și al tău. peste 40% din atacurile recente au avut loc din cauza unei breșe de securitate la providerul de hosting.
Acestea sunt doar o parte din soluțiile pentru securitatea website-ului. Restul necesitând cunoștințe avansate de programare și dezvoltare.
Un website spart este destul de ușor de identificat. Acesta prezintă una sau mai multe caracteristici precum:
Dacă ai citit acest articol și nu te simți în siguranță, te invităm la o discuție. Îți identificăm și îți rezolvăm toate problemele legate de securitate website-ului chiar dacă acesta a fost compromis.