Elocinței 48, București, România.
  • Română
  • Engleză
Agenția creativă perfectă pentru afacerea ta!
  • Română
  • Engleză

Cum să alegi un nume de domeniu web

Alegerea unui nume de domeniu web poate fi o problemă pentru multă lume. În special dacă este vorba despre deschiderea unei noi afaceri. Venim astfel în ajutorul vostru cu câteva sfaturi în alegerea numelui de domeniu web perfect.

Ce este un domeniu web?

Definiția domeniului web, conform Wikipedia este: “Un nume de domeniu reprezintă un șir de caractere care corespund unei adrese IP numerice aferente unei mașini de calcul (server) conectată permanent la Internet.” (https://ro.wikipedia.org/wiki/Domeniu_Internet). Practic, numele domeniului este adresa website-ului. Forma acestuia este nume.extensie. Spre exemplu, sendesign.ro.

Domeniul web servește mai multe roluri. Rolul principal este de a oferi vizitatorului o metodă ușoară și comodă de a-ți găsi website-ul. Motivele secundare sunt Branding-ul și Optimizarea SEO.

 

Branding

Numele de domeniu web servește și ca element principal în procesul de branding și de crearea al unei imagini pentru firma ta. Dacă ai un SRL, cea mai bună opțiune este să înregistrezi numele firmei, spre exemplu: numefirmă.ro. Dacă dorești să deschizi o firmă nouă, înainte să înregistrezi numele, verifică dacă domeniul este disponibil. Poți face asta utilizând utilitarul nostru online.

Fii creativ! Poți folosi un cuvânt nou care să stârnească curiozitatea pentru a-ți crea brand-ul. Multe brand-uri populare s-au născut așa: Google, Yahoo, Facebook, etc. Dacă dorești să creezi un brand de renume, este important să înregistrezi domeniul web cu același nume. Nu sună mai bine rolex.com decât ceasuridecalitate.com? Alegerea unui nume de brand inspirat, te va ajuta pe termen lung să îți extinzi afacerea în toate eforturile de marketing.

 

Relevanța, memorabilitatea și pronunția

Numele de domeniu web trebuie să fie relevant afacerii tale. De asemenea trebuie să fie ușor de pronunțat și memorabil. Putem lua exemplu de la KFC, Twitter, Adidas, Starbucks, Amazon și lista poate continua. Ce au aceste nume în comun? Toate sunt scurte, unice și ușor de pronunțat. Nu vrei ca lumea să aibă probleme cu pronunția website-ului tău. Ar afecta negativ impresia pe care o lasă. Încearcă să eviți gruparea a mai mult de 2 consoane consecutiv.

Dacă nu ești interesant de a-ți face un brand și un renume, poți să încerci să folosești cuvinte cheie. Te vor ajuta atunci când sunt folosite cuvintele cheie în căutările pe Google. Dacă ai un magazin online de unelte, poți utiliza domeniul sculeelectrice.ro. Sau dacă ai o locație poți folosi idei precum clubbucuresti.ro sau hainebucuresti.ro. Conțin cuvântul cheie alături de locația în care ai magazinul.

Evită utilizarea cratimelor sau a cifrelor! Acestea fac numele de domeniu web dificil de pronunțat. În mult prea multe situații, lumea pronunță cratima ca fiind minus. Cuvântul minus, are un impact psihologic negativ pe care nu ți-l dorești. Câte domenii web cu renume cunoști care să conțină cifre? Dar cratime?

 

Extensia

Extensia domeniului spune multe despre afacerea ta. De obicei se referă la aria de desfășurare a activității. Dacă ai o afacere în România, utilizezi un domeniu web cu extensia .ro. Dacă ai o afacere internațională, alegi un domeniu web cu extensia .com. Din punct de vedere al motoarelor de căutare, nu vei sesiza nici o diferență în performanța SEO. Extensia are mai mult rol psihologic.

Există o varietate de noi extensii pe care le poți utiliza, precum .restaurant, .dentist, .dance, .coffee. În funcție de tipul de business, poți alege unul din acestea. O listă completă poate fi vizualizată aici.

 

Mărcile înregistrate

Ai grijă să nu alegi un nume ce este deja o marcă înregistrată și evită să copiezi mărci înregistrate. Spre exemplu, Cola-Coca.com.ro. Mai devreme sau mai târziu, marca respectivă își va cere drepturile asupra brand-ului și riști aplicarea unei amenzi sănătoase.

Pentru a nu alege o marcă înregistrată din greșeală, consultă această listă înainte de a alege un nume de domeniu web.

 

Dacă ți se par toate aceste criterii mult prea complicate, nu îți face griji! Experții noștri te vor ajuta să îți alegi un nume de domeniu web care să te reprezinte. Nu ezită să ne contactezi!

Victor Marcoianu

Victor este un dezvoltator de aplicații software, designer web și manager de marketing digital în cadrul companiei SenDesign. A realizat primul website la vârsta de 12 ani și de atunci a dat naștere la mai mult de 150 de website-uri de succes, 25 de aplicații mobile și peste 40 de aplicații pentru Windows. În 2020 lansează prima sa carte: Ghidul Afacerii în Mediul Online. În cadrul firmei SenDesign se ocupă de dezvoltarea brandurilor prin mijloace digitale. Se implică atât în dezvoltarea backend cât și frontend pentru mai multe medii precum: Online, Desktop, Mobile și Server. Creează și coordonează campanii de marketing digital în medii diverse precum motoarele de căutare, social media sau email.