Mentenanță Web: Website-ul tău este actualizat?
22/08/2018De ce să alegi WordPress pentru website-ul tău
08/09/2018Mentenanță Web: Website-ul tău este actualizat?
22/08/2018De ce să alegi WordPress pentru website-ul tău
08/09/2018Tehnici de Design: Cele 5 Aspecte pentru un Website de Succes
Există mai multe elemente care definesc un website de succes. În acest articol ne vom concentra pe cele mai importante 5 tehnici de design. Acestea vor garanta succesul website-ului tău.
1. Impactul Vizual
În materie de tehnici de design, impactul vizual joacă un rol foarte important în realizarea unui website. Acesta reprezintă impresia lăsată de către website asupra utilizatorilor. Website-ul este imaginea brand-ului pe care o reprezintă, un impact vizual puternic, afectează pozitiv imaginea afacerii tale atât online cât și în afara mediului digital.
Impactul vizual este obținut prin diferite metode și tehnici de design:
- Un design modern și aerisit. Impactul vizual nu poate fi creat dacă website-ul arată precum unul creat în anii 2000. Stilul pe tot ecranul (full-width), cu elemente vizuale puternice (poze, culori) cu text puțin și frumos aranjat este noua modă și are cel mai mare succes.
- Mesaje mari și impunătoare. Este important ca website-ul să nu livreze o bibliotecă de text. Nu o va citi nimeni. Conținutul trebuie condensat la esențial, iar acesta să fie afișat cu un font mare, individual de restul. Stilizarea textului cu titluri și culori este un alt reper important.
- Coloristică adecvată mesajului livrat. Design-ul unui website implică și o nuanță psihologică. Gama de culori trebuie să corespundă cu mesajul dorit și cu tematica website-ului. Astfel, în subconștient, vizitatorii vor fi mai motivați să achiziționeze serviciile sau produsele tale.
- Amplasarea imaginilor în punctele cheie la o calitate cât mai bună. Imaginile trebuie amplasate cu grijă! Și mai ales, trebuie să arate bine. Asta înseamnă ca poza să nu fie pixelată și să nu conțină artefacte vizibile de la compresia pentru web.
- Elemente dinamice. Elementele în mișcare conferă dinamism website-ului. Acestea pot fi video-uri, pop-up-uri, animații, interacțiuni, etc. Un website dinamic este mai interesant de explorat și conținutul mai ușor de digerat.
Toate aceste aspecte conferă website-ului un puternic impact vizual ce va motiva vizitatorii să cumpere. De asemenea, va fi memorabil iar brand-ul va avea o personalitate proprie.
2. Funcționalitate
Oricâte tehnici de design ai aplica în dezvoltarea unui website, acestea nu vor avea nici un efect dacă website-ul nu funcționează corespunzător. Pentru succesul oricărui website, este importat ca acesta să funcționeze în totalitate. Toate paginile și funcțiile trebuie testate pentru a nu exista probleme sau mesaje de eroare.
Este spre avantajul website-ului să prezinte funcționalități avansate. Spre exemplu, website-ul unei trupe ar trebui să conțină un player audio care să redea piesele trupei. Sau un website al unei firme de transport să conțină un calculator de cost. Întreabă-te ce poți aduce nou website-ului tău, ce poate ajuta clienții și vizitatorii website-ului tău.
3. Ușurința de Navigare
Un studiu recent dovedește că majoritatea utilizatorilor părăsesc website-ul dacă nu găsesc ce caută în mai puțin de 2 minute. Website-ul trebuie structurat în așa manieră încât utilizatorul să știe unde se află și unde găsește informația căutată. Tehnici de design și indicii ai ușurinței de navigare sunt:
- Folosirea unui design aerisit. Pe lângă impactul vizual, un website cu un design aerisit este mai ușor de navigat și conținutul este mai ușor de citit. Distanța optima între elemente trebuie păstrată.
- Păstrarea unei structuri cât mai simpliste a ramificării paginilor. Calea către o pagină nu trebuie să fie prea lungă și să nu existe prea multe pagini intermediare. Este importantă păstrarea unei căi cât mai scurte și organizate pentru a nu pierde, plictisi sau încurca utilizatorii.
- Afișarea titlului pagini alături de calea către pagina principală. Pe lângă afișarea ramificării paginilor parcurse, este importantă afișarea titlului paginii. Astfel utilizatul știe în permanență pe ce pagină se află.
- Existența butonului „Acasă” în meniu. Este foarte util atunci când utilizatorul dorește să ajungă pe prima pagină a website-ului. Deși apăsarea logo-ului poate duce la prima pagină, această metodă nu este intuitivă, iar în unele cazuri precum utilizarea de pe mobil, nu este optimă.
- Inserarea unui buton care aduce utilizatorul la începutul paginii. Pentru paginile lungi, se adaugă un buton în subsol care trimite utilizatorul la începutul pagini. Util atât pe desktop, tabletă cât și pentru mobil deoarece ușurează mult navigarea.
- Existența unei funcții de căutare. Pentru website-uri de dimensiuni mari, funcția de căutare în website este utilă și face navigarea mai ușoară și mai plăcută. În bara de antet, ar putea exista o lupă, amplasată intuitiv, ce semnifică funcția de căutare.
- Meniu ce se derulează. Pentru ca utilizatorii să nu fie nevoiți să deruleze pagina pentru a ajunge la meniu, acesta coboară odată cu conținutul, fundalul devenind transparent. De asemenea, pe bara de meniu poate să apară și opțiunea de a derula automat și rapid la începutul paginii.
Utilizând cel puțin 5 din cele 7 tehnici de design menționate mai sus, asiguri website-ului tău o ușurință de navigare impecabilă. În funcție de website, designer-ul website-ului tău îți poate oferii mai multe sfaturi. Nu ai un designer? Contactează-ne acum!
4. Adaptabilitatea la Mobile și Tehnici de Design Mobile-First
În 2018, peste 80% din utilizatorii de internet dețin un dispozitiv mobil din care 48% îl folosesc la navigarea de zi cu zi. Până de curând, website-urile aveau o lățime fixă de 900px în speranța că toți utilizatorii vor avea o experiență similară și uniformă. Odată cu apariția telefoanelor mobile capabile de a naviga pe internet, această caracteristică a devenit o limitare drastică. Un website de succes poate fi utilizat atât de pe dispozitive desktop, laptop, televizoare, tablete sau mobile, indiferent de rezoluție.
Printre numeroasele tehnici de design, aceasta este deosebit de importantă pentru ai satisface pe utilizatorii de dispozitive mobile. Design-ul trebuie să se adapteze automat în funcție de rezoluția dispozitivului. Elementele trebuie să se repoziționeze în funcție de dispozitiv și orientarea acestuia, pe o singură coloană, una sub alta. Dimensiunea font-ului trebuie să se micșoreze în funcție de densitatea de pixeli / inch a dispozitivului, pentru a rămâne lizibil. Imaginile să aibă valori relative și să fie amplasate spre a ocupa un procent din suprafața ecranului, neavând o dimensiune fixă.
Meniul dispare, în locul acestuia apărând un buton. Când acest buton este apăsat, se suprapune o pagină cu meniul ce poate fi controlat prin atingeri . Acest meniu să poată fi închis prin apăsarea unui buton ce nu își schimbă poziția când meniul este derulat. Animațiile nu trebuie să obstrucționeze conținutul sau să îl facă inutilizabil. Butoanele să răspundă atât la click-uri de mouse cât și la atingeri și să fie suficient de mari pentru a putea fi folosite și de persoanele cu degete mai groase. Elementele dinamice, precum caruselele de imagini / știri să poată fi controlate prin mișcări tactile.
Este foarte important să aplici cât mai multe tehnici de design pentru optimizarea website-ului pentru dispozitivele mobile.
5. Optimizarea SEO
Mediul online devine din ce în ce mai aglomerat, sute de mii de website-uri în fiecare domeniu concurează pentru o poziție cât mai înaltă în motoarele de căutare. Uneori succesul unui website poate fi puternic afectat dacă acesta este afișat cu 3 rezultate mai jos decât concurența. Majoritatea vizitatorilor nu avansează mai departe de prima pagină de rezultate, deci este foarte important ca website-ul să aibă o poziție cât mai înaltă în motoarele de căutare.
Optimizarea SEO (Search Engine Optimization), este o sumă de tehnici de design dedicată motoarelor de căutare și a modului în care acestea interacționează și indexează website-ul. Această optimizare presupune optimizarea design-ului, a conținutului, a codului sursă și a conexiunii utilizatorului cu serverul. Avantajele acestui proces sunt:
- Vizibilitate. Un website optimizat este ușor de găsit în motoarele de căutare. Acest lucru este valabil atât atunci când se caută numele website-ului cât și când este căutat un cuvânt cheie relevant website-ului.
- Creșterea traficului. O poziționare cât mai bună a website-ului în căutări garantează o creștere semnificativă a traficului pe website.
- Mai ușor de utilizat. Atunci când un vizitator nu cunoaște exact numele paginii sau adresa acesteia, poate folosi un motor de căutare pentru a găsi conținutul dorit.
- Îmbunătățirea reputației online și offline.
- Rata de conversie mult mai mare.
Mai multe informații despre tehnici de design în Optimizarea SEO în acest articol.
6. Alte Tehnici de Design
Există o multitudine de alte tehnici de design dar cu un impact mult mai pic. Pe lângă cele menționate se mai află și design-ul conținutului, securitatea website-ului, integrarea social media, etc. Despre acestea vom discuta într-un articol viitor.
Vrei să pornești un website? Contactează-ne! Îți vom crea un website care să respectele cele mai noi și puternice tehnici de design existente la momentul actual.
Pentru a afla cum sa-ti optimizezi site-ul click aici: agentie SEO Bucuresti.
Daca doresti sa realizezi un site de prezentare cick aici: realizare site.